• Poďakovanie

          • Ďakujeme Turčianskej knižnici v Martine za knižné a sladké odmeny pre našich žiakov zapojených do súťaže o najkrajšiu vianočnú pohľadnicu.

             

          • Chodenie s Luciou

          • Predvianočný adventný čas bol v minulosti naplnený mnohými ľudovými tradíciami, medzi ktoré patrilo aj vyháňanie bosoriek z dediny v podvečernom čase pred Luciou. Tento starodávny zvyk sa v rámci folklórneho krúžku a regionálnej výchovy rozhodli občanom obce pripomenúť naši žiaci základnej školy.  Tak ako v minulosti,  aj títo mladí folkloristi sa vyzbrojili zvoncami, klepáčmi a rapkáčmi. Dievčatá si nezabudli  prichystať kriedu, husacie krídla a pierka, aby mohli od „bosoriek“ vymiesť všetky kúty aj poometať odev ľudí, ktorých na obchôdzke postretnú. Potom už nič nebránilo tomu, aby sa v pondelok 12. 12. 2022 o 15.30 hodine mohla na „krížnych cestách“ pri stromčeku v starej časti obce začať luciovská pochôdzka po obci. Účastníkom prialo aj počasie, krásny zimný podvečer umocňovala aj snehová perina, ktorá sa po celý čas obchôdzky sypala z oblohy. A tak tento sprievod s chuťou a elánom behal  po uliciach, zvonil zvoncami, hrkotal a búchal drevenými rapkáčmi a krížikmi kriedou označoval brány všetkých dvorov, aby sa podľa tradícií prichádzajúce „polnočné bosorky“ nemohli usadiť ani v jednom z nich. Sme radi, že tento typický luciovský hluk v našej obci našiel u občanov pochopenie a za ich priazeň a darované sladké odmeny pre žiackych účastníkov im pekne a úprimne ďakujeme.

          • Matematická súťaž - Pytagoriáda

          • Dňa 7.12. a 8.12.2022 sa konalo školské kolo matematickej súťaži Pytagoriáda. Súťažilo sa v dvoch kategóriách. V 1. kategórii súťažilo 11 žiakov 3. - 5. ročníka a v 2. kategórii súťažilo 19 žiakov 6. - 8. ročníka. Časť ziakov písalo test papierovou formou a žiaci, ktorí boli chorí, písali on-line test. Úspešným riešiteľom sa stal ten, kto vyriešil 10 a viac úloh. Naši úspešní riešitelia: Barbora Balková - 3. ročník, Lukáš Balko - 4. ročník, Viliam Volna - 5. ročník, Natália Zientek - 6. ročník, Miloš Maslák - 8. ročník, Júlia Mujgošová - 8. ročník . Blahoželáme im a prajeme veľa úspechov pri ďalšej reprezentácii školy!

          • Technika - Vianočná výzdoba

          • Naši žiaci aj na technike tvorili a pripravovali ozdoby k vianočnej výzdobe. Zistili sme, že sú veľmi zruční, tvoriví a šikovní, čo je v tejto dobe veľká vzácnosť. Dokážu hravo pracovať nielen s papierom, ale aj s drevom a kovom. A takéto krásne výrobky sa im podarili...

             

          • Najkrajšia vianočná pohľadnica – Vyhodnotenie súťaže

          • Milí naši čitateľkovia!

            Tento rok sme opäť vyslali do sveta správu, že hľadáme tú najkrajšiu vianočnú pohľadnicu, ktorou by sa naša Turčianska knižnica mohla popýšiť a rozposlať ňou vianočné želanie všetkým čitateľom. Ani sme nerátali, že sa Vás, šikovných výtvarníkov, zapojí taký počet a nakoniec sme narátali 156 výkresov s vianočnou tematikou. My knihovníci sme to mali veľmi náročné, keďže každá jedna kresba je originálna a zaujala niečím iným. Všetkým sa Vám chceme srdečne poďakovať za zapojenie.

            Do súťaže prispela vo veľkom množstve Základná škola Krpeľany, Evanjelická spojená škola v Martine, Špeciálna základná škola na ul. P. Mudroňa, Základná škola N. Hejnej, a tiež deti z pobočiek Záturčie, Ľadoveň a z celého turčianskeho regiónu.

            Tak už nebudeme zdržiavať a tu sú výsledky:

            1. miesto:  Tomáš Báláž –  vek 10 rokov

            2. miesto: Lucia Kišová –  vek 14 rokov (ZŠ Krpeľany - 9. ročník)

            3. miesto: Teodor Vanko – vek 9 rokov

            Tieto tri miesta budú ocenené knižkou.

            Špeciálnu cenu ešte získavajú:

            Olívia Huličiarová – 7 rokov

            Tomáš Fundárek – 12 rokov (ZŠ Krpeľany - 7. ročník)

            Karin Molitorisová – 9 rokov

            Samuel Schudich – 7 rokov

            Naozaj Vám deti všetkým ďakujeme a nesmierne nás teší, že svoju knižnicu máte radi!

            Tie najkrajšie Vianoce Vám zo srdca želajú tety knihovníčky.

          • Mikuláš

          • Tradične aj tento rok 6. decembra Mikuláš so svojimi pomocníkmi zavítal do našej školy. Spolu s anjelmi a čertom našich žiakov trošku preverili, či sa učia, poslúchajú a tí to mali možnosť dokázať peknou básničkou alebo pesničkou. Deti sa úprimne tešili, že ich prišiel navštíviť a nezabudol aj na sladkosti. Celé dopoludnie mal Mikuláš s pomocníkmi plno práce,  navštívil nielen našu školu ale zavítali aj do MŠ v Krpeľanoch.

            ... Veru, už sa nám to tu začína „zvianočnievať“... A práve teraz je ten najlepší čas zamyslieť sa nad zmyslom týchto tradícií, aby sa z nich nevytratilo čaro a láska... 

             

             

             

          • Vianočná pohľadnica žiakov 2. stupňa

          • Turčianska galéria v Martine vyhlásila súťaž o najkrajšiu vianočnú pohľadnicu. Naši šikovní výtvarníci z 2. stupňa nelenili všetko pekne nakreslili a prihlásili sa do súťaže:  Lucia Kišová 9. ročník, Emma Birčeková a Anna Mária Bajdichová 8. ročník, Timea Kiššová a Tomáš Fundárek 7. ročník.

            Žiakom ďakujeme, že aj takto reprezentujú školu a prajeme si, aby výhra prišla aj do našej školy.

          • Vianočná pohľadnica žiakov 1. stupňa

          • Turčianska knižnica v Martine vyhlásila výtvarnú súťaž pre deti pod názvom Vianočná pohľadnica, ktorej sa zúčastnili aj žiaci 1. stupňa. S nadšením a odvahou sa pustili do práce a tak sa im podarilo nielen v škole, ale aj doma vytvoriť zaujímavé pohľadnice. Ďakujeme...a prajeme veľa úspechov...

          • Návšteva v závode Volkswagen Slovakia

          • Dňa 29.11.2022 žiaci deviateho ročníka navštívili závod Volkswagen Slovakia v rámci karierového poradenstva, kde si vypočuli rôzne informácie o práci v závode a zároveň majú možnosť premýšľať o ich budúcom povolaní.