• Školienka v 1. triede

          • ŠKOLIENKA sa na 1 školský rok stala spolužiačkou detí v 1. triede, a tým aj súčasťou Školského vzdelávacieho programu ZŠ v Krpeľanoch. Spoločne s ňou sa žiaci učia a prežívajú každodenné starosti i radosti, zdieľajú svoje zážitky. Už sa môžeme pochváliť, že vieme čítať všetky písmenká a prvá kniha, ktorú sme spoločne s pani učiteľkou Bibkou prečítali, je práve táto **Školienkine dobrodružstvá**.

          • Literárna exkurzia na Orave

          • Dňa 31.5.2023 sa žiaci 6. a 7. ročníka zúčastnili literarnej exkurzie na Orave. Navštívili obec Jasenova - rodisko Martina Kukučína a prezreli si jeho rodný dom. Z Jasenovej sa presunuli do Leštín, kde si prezreli artikulárny kostolík, naše národné dedičstvo zapísané v UNESCU. Potom navštívili Oravské múzeum nášho velikána P. O. Hviezdoslava. Potulky po Orave zavŕšili plavbou loďou po Oravskej priehrade a návšteve ostrova Umenia. Na exkurzii boli žiaci spoločne so žiakmi zo ZŠ Sučany. Školy utužili vzájomne vzťahy a žiaci nadobudli nové kamarátstva. Už teraz sa tešíme na ďalšie spoločne zážitky.

          • Výstavný projekt

          • Výstavný projekt Matice slovenskej 1863 - 2023 a úvodné predstavenie v ZŠ Krpeľany. 

            V stredu 7. júna hlavná vernisáž v sídelnej budove Matice slovenskej v Martine.

          • Školský výlet do Liptovského Mikuláša

          • Dňa 30.6.2023 sa žiaci 4., 5. a 6. ročníka zúčastnili školského výletu do Kontaktnej ZOO a Tatrapolisu v Liptovskom Mikuláši. ZOO a Tatrapolis sú zasadené do krásneho horského prostredia Liptova, v ktorom mali naši žiaci možnosť blízkeho kontaktu so zvieratkami, čo sa im neskutočne páčilo. Boli očarení maličkými zajačikmi, ale aj majestátnosťou levov, tigrov či medveďov. Pobavili sa v zrkadlovej sieni a unesení boli z návštevy Tatrapolisu, kde mali možnosť vidieť zmenšeniny svetových stavieb. Boli sme radi, že sme v zdraví prežili taký krásny deň plný zážitkov a určite budeme naň dlho spomínať. Už teraz sa tešíme na školský výlet v budúcom roku. 

          • Miesto, ktoré mám rád

          • Vynikajúce prezentácie na slohu v POWER POINTE v 7. triede na tému - "Miesto, ktoré mám rád", dopadli nad očakávania. Chválime, úroveň minimálne strednej školy, ak nie aj lepšie...

          • Florbal

          • V piatok 26.5.2023 boli slávnostne ukončené Turčianske hry mládeže. Náš tím žiakov 8. a 9. ročníka sa opäť zúčastnil florbalového turnaja, kde na špičke ľadovca športových škôl a tried dosiahol pekné 5. miesto. Chlapcom blahoželáme a ďakujeme za reprezentáciu školy.

          • PÓLA RADÍ DEŤOM

          • Už aj malý prvák vie, čo je to nebezpečenstvo, pravidlá, slušnosť, disciplína alebo ako sa zachovať pri stretnutí s cudzími ľuďmi. Ako týmto termínom rozumejú "prváci" a "druháci" a čo si pod nimi predstavujú? O tom si s nami - žiakmi 1. a 2. ročníka v ZŠ Krpeľanoch prišla porozprávať pani policajtka kpt. PhDr. Ľudmila Húsková, PhD. Život prináša rôzne nepredvídateľné situácie. Do nebezpečenstva sa dostaneme, ak nedodržiavame pravidlá slušného správania. Jedným z možností je cvičiť ich a trénovať či už doma, ale aj v škole. Pani policajtka nás za našu aktivitu odmenila pracovnymi zošity s názvom "PÓLA RADÍ DEŤOM", ktoré nám priblížili rôzne životné situácie a naučili nás ich aj správne riešiť.

             

          • Celoslovenské podujatie - Čítajme si

          • Opäť po roku sa naša škola zapojila do celoslovenského podujatia organizovaného Linkou detskej istoty s názvom "Čítajme si". Poslaním detského čitateľského maratónu je podporovať pozitívny postoj k čítaniu a zvyšovať povedomie o dôležitosti čítania pre mladých ľudí. Podujatie prebehlo počas vyučovania v každej triede. Žiaci si čítali navzájom a to nielen v slovenčine, ale aj v angličtine, ruštine a dokonca zaznela ukážka v poľskom jazyku. Na cudzojazyčné čítanie sme vybrali jednu z najznámejších rozprávok "O červenej čiapočke". Dramatizáciu prečítaného textu o Paľovi a Zuzke, ktorá nevedela chleba napiecť, nám predviedli žiaci 4. a 6. ročníka. Všetci sme si toto podujatie veľmi užili a znovu sme objavili krásu písaného textu

          • Turčianske hry mládeže

          • Aj naši žiaci sa aktívne zapájajú do športových súťaží. Žiaci 8. a 9. ročníka v rámci Turčianskych hier mládeže sa 19.5.2023 zúčastnili futbalu a postúpili medzi päť najlepších tímov v okrese Martin. Ďalší futbalový zápas ich čakal v pondelok 22.5.2023. Utorok 23.5.2023 patril kráľovnej športov - atletike. Z našej školy sa zúčastnilo osem žiakov: 5.roč. Tamara Nekorancová, 6.roč. Karolína Katarína Vojtková, Miroslav Žubor, 7. roč. Timea Kiššová,  Filip Matúška, 8.roč. Denis Kučma, Jozef Kostolný a Sebastián Kolník. Súťažili hlavne v kategóriách beh na 60m, beh na 600m, skok do diaľky a vortex. Konkurencia bola obrovská a na štadióne sa zišli stovky súťažiacich. Napriek horúcemu počasiu vládla úžasná športová atmosféra a dobrá nálada. Spomedzi našich súťažiacich dosiahol pekné 5. miesto - žiak 8. roč. Jozef Kostolný, ktorý v hode vortexom dohodil 45,90m. Celotýždňový program zakončíme v piatok florbalom.

            Ďakujeme organizátorom za príjemný športový zážitok a žiakom za reprezentáciu školy.

             

          • Zážitková beseda s pánom včelárom

          • 20.5. - Medzinárodný deň včiel

            Žiaci prvého stupňa majú zahrnuté vo svojich učebných plánoch učivo o včele medonosnej. Kto by im o nej vedel povedať viac ako skúsený včelár? Pozvali sme preto na besedu pána Ing. Martina Schestága. Pán včelár postupne zasvätil našich žiakov 1. a 2. ročníka do tajomného sveta včelieho spoločenstva, ich poslania v prírode či deľby práce medzi sebou. Svoje rozprávanie obohatil o také poznatky, ktoré nie sú ani v učebniciach. Navyše si priniesol so sebou aj včely, ktoré sme mohli pozorovať. Predviedol nám včelárske náradie a výrobky ktoré dopĺňali jeho prezentáciu. Samozrejme, všeteční žiaci si pomôcky so záujmom nielen prezreli, ale mnohí i vyskúšali. Zaujímavá bola i tá časť, ktorá hovorila o produktoch včiel. Väčšina z nás sa domnievala, že je to med či vosk. Dnes už vieme, že je to i jed, peľ, propolis či včelia materská kašička. Malo by byť i pre nás vzorom životné krédo včiel: „Kto nepracuje, nech neje!“ V prípade včiel musí opustiť ich spoločenstvo. Za krásny zážitok ešte raz veľmi pekne ĎAKUJEME nášmu všestrannému pánovi starostovi - včelárovi Martinovi.