• Zápis do 1. ročníka 2024/2025

          • Riaditeľstvo ZŠ Krpeľany oznamuje rodičom, že ZÁPIS do 1. ročníka pre školský rok 2024/2025 

            sa uskutoční vo štvrtok 4.4.2024 od 13.00 do 17.00 hod.

             

            Na zápis treba priniesť : - kópiu rodného listu dieťaťa 

                                                     - občianske preukazy rodičov

                                                    - 50,-€ na pomôcky

                                               

            Tešíme sa na Vás!

            Bližšie informácie sú nižšie v prílohe.

          • Vynášanie Murieny

          • Dôležitým znakom prebúdzajúcej sa jari a nového života boli nielen krásne rozkvitajúce puky, kvety či vtáčí spev, ale aj obrady a ľudové zvyky, ktoré sa zameriavali na odohnanie zimy, chorôb, smrti a aj zlých síl, ktoré zadržiavali príchod jari a zelene. V piatok 22. marca 2024 sme spolu so žiakmi vynášali slamenú figurínu starej ženy – Murienu, ktorá symbolizovala odchod zimy. Počas sprievodu sme zaspievali jarné piesne, zatancovali tanček a prihovorili sa pani riaditeľke, pánovi starostovi a občanom, či nám dovolia zimu vyhnať z našej obce. Na záver sme si zaspievali pieseň - Už tá jar ide...

             

          • Medzinárodné podujatie - Noc s Andersenom

          • Dňa 22.marca 2024 sa v našej knižnici zišli žiaci 1. stupňa a zostali v nej až do večera! Dôvodom bolo medzinárodné podujatie "Noc s Andersenom", ktorého cieľom je spoznať nielen tvorbu najväčšieho rozprávkara, ale aj budovať vzťah ku knihám. Pani učiteľky spolu s pani vychovávateľkou si pre nich pripravili množstvo zaujímavých aktivít. Spolu sme spoznali život a rozprávky H.Ch.Andersena, zasadili "Stromček želaní", rozhýbali sa vďaka skrývačkám či diskotéke. Formou štafety sme vonku vylúštili tajničku, ktorá nám pripomenula, že 22. marec je aj Svetovým dňom vody, ktorú všetci potrebujeme pre náš život. Energiu sme napokon doplnili spoločnou večerou v jedálni, kde si všetci pochutili na párkoch. Ako odborný garant tohto podujatia nás navštívila Mgr. Dominika Huťková zo SNK v Martine, ktorá vtiahla deti do príbehu o hľadaní šťastia. Pri rozprávke na dobrú noc o Snehovej kráľovnej nikto nezaspal, pretože sme sa ešte občerstvili zásobami z domu! Po nočnej prechádzke temnou školou si nás už vyzdvihli nedočkaví rodičia a tak skončilo veselé poobedie nielen s Andersenom!

          • Otvorená hodina u prvákov

          • Opäť 21.3.2024 ďalší netradičný deň za nami. Navštívili nás deti z MŠ Krpeľany a MŠ Šútovo, medzi ktorými boli aj budúci prváci. Priblížili sme im ako to v 1. triede prebieha na vyučovaní vo forme otvorenej hodiny. Predviedli sme im čo všetko sa už prváci naučili, zaspievali sme, zarecitovali, prečítali rozprávku, vypočítali príklady a napísali niekoľko slov na tabuľu. Spoločne sme sa zahrali, porozprávali a plní zážitkov odchádzali späť do MŠ. Deti nás prekvapili a za odmenu vyrobili pre prvákov milé darčeky v podobe záložky, kvietku a sladkej odmeny.

          • Návšteva knižnice a vyhliadkovej veže v Nolčove

          • Dňa 20.3.2024 navštívili knižnicu v Nolčove a rozhľadňu žiaci 1. stupňa našej školy. O pútavý a náučný výklad sa nám postarala pani starostka T. Sivová z obce Nolčovo. Žiaci si spríjemnili deň aj vychádzkou na vyhliadkovú vežu nad obcou, odkiaľ sme pozorovali okolité obce nášho chotára. Na záver sa žiaci zahrali na obecnom detskom ihrisku. Veľmi pekne ďakujeme pani starostke a tešíme sa na ďalšiu spoluprácu.

          • Návšteva v školskej knižnici

          • V piatok 8.marca 2024 do našej školskej knižnice zavítali deti z MŠ Krpeľany a MŠ Šútovo. Privítala ich pani knihovníčka Mgr. A. Špirková, po ktorej už hlavné slovo prevzali naši šikovní štvrtáci. Spolu s triednou pani učiteľkou Mgr. A .Bleskáňovou nacvičili príbeh Bela Splašeného a jeho zlého správania sa ku knižkám. Knihy od neho utiekli radšej do knižnice, kde dostali nové biele štítky a dôstojné miesto na polici. Príbeh a aj návšteva našich najmenších kamarátov sa uskutočnila pri príležitosti mesiaca Marec mesiac kníh. Aktivity - Spievankovo, Číselkovo, Rozprávkovo a Pohybkovo predviedli žiaci 1., 2., 3. a 4. ročníka so svojimi tr. učiteľkami. Bolo, že to naozaj veselo na našich chodbách!

            Všetkým srdečne ďakujeme a prajeme veľa zážitkov z dobrých kníh.

          • Viete prečo je marec mesiacom kníh?

          • „Tu je to moje tajomstvo, úplne prosté: správne vidíme iba srdcom, čo je dôležité, je očiam neviditeľné.“ —  Antoine de Saint-Exupéry

            Knihy sú bránou do sveta poznania. Mnohí z nás ich nepochybne majú odložené nielen v poličke, ale i v srdci. Hoci azda každý vie, že marec je venovaný knihám, málokto aj tuší, prečo je tomu tak. Dňa 10.3.1796 sa narodil Matej Hrebenda Hačavský, na počesť ktorého je už od roku 1955 v bývalom Československu marec považovaný za mesiac knihy.

            Hrebendu postihol neľahký osud. Vyrastal v chudobných podmienkach a ako desaťročnému mu zomrela matka. No tam jeho útrapy neskončili. Už od ranného detstva mu slabol zrak a ešte predtým, než prekročil prah dospelosti, úplne oslepol. Hrebendu celým životom sprevádzala nehynúca láska ku knihám, ktorej sa nehodlal vzdať i napriek tomu, že žiadnu z nich si nedokázal prečítať.

            Počas svojho života prechodil celé Slovensko a zavítal aj do Prahy, Pešte či Viedne rozširujúc slovenské a české knihy. Vydavatelia mu predávali knihy a on ich spájal nielen s predajom, ale aj nimi poúčal ľudí, šíril kultúru a osvetu o význame kníh, národnej identity a kultúry. Knihy zbieral, rozširoval a zachraňoval roznášajúc ich do všemožných zákutí inteligencie - donášal ich vzdelancom, posielal do škôl a spolkových inštitúcii. Taktiež výrazne dopomohol s budovaním a rozširovaním knižníc. 

            Mnohí ľudia pokladali čítanie kníh za nepotrebnú vec. Podľa obyčajných ľudí čítanie kníh bolo určené jedine vzdelancom. Na cestách Hrebenda zachraňoval knihy pred pálením, vyhodením či roztrhaním a tým sa pričinil o vybudovanie knižníc.

            Často hovorieval: „Nemám nič, nežiadam nič.“ Pri svojej slepote videl oveľa viac ako mnohí cez veľké okuliare. Knihy videl srdcom, nie očami.

            Bohužiaľ, v 19. storočí audioknihy neexistovali, a tak neexistoval žiadny komfortný spôsob, ktorý by Hrebendovi umožnil “prečítať” si ľubovoľnú knižku. Preto častokrát oslovoval náhodných ľudí, ktorí boli ochotní mu čítať.

            Zároveň  mal vášeň i pre samotnú tvorbu. Už odmala inklinoval k písaniu poézie. Rád vymýšľal rozličné veršovačky, ktoré častokrát venoval svojim blízkym pri významných príležitostiach. Chcel uchovať svoj životný príbeh, tak ho nadiktoval svojmu pomocníkovi, ktorý ho sprevádzal na cestách.

            Hrebendov život nielen začal, ale i skončil v marci. Za svoj život sa výrazne pričinil o popularizáciu kníh a nepochybne si zaslúži svoje miesto v národnej pamäti. Nabudúce, keď budete listovať stránkami knihy, nečítajte iba očami - čítajte srdcom.

            Jeho meno dnes nesú: Knižnica pre nevidiacich Mateja Hrebendu v Levoči a Knižnica Mateja Hrebendu v Rimavskej Sobote.

          • Florbalový turnaj - 2. stupeň

          • Dňa 1. marca 2024 sa žiaci 2. stupňa zúčastnili florbalového turnaja v Spojenej škole Martin, kde hralo spolu 5. družstiev. Naši žiaci získali 2. miesto a postupujú do finále, ktoré sa uskutoční 6. marca 2024 v Športovej hale Diaková. Súťažiacim ďakujeme za úspešnú reprezentáciu školy, blahoželáme im a prajeme im ďalšiu výhru vo finále.

          • Florbalový turnaj - 1. stupeň

          • V stredu 28.2.2024 uplynulo  65 rokov odvtedy, čo sa začala písať história CVČ Kamarát. Hoci pracovníci centra pripravili pri tejto príležitosti bohatý program až do konca školského roka, tým prvým podujatím sa stal presne v deň D florbalový turnaj mladších žiakov. Všetko to prebiehalo v Športovom centre v Diakovej a gratulovať centru prišlo viac ako 100 malých športovcov z deviatich základných škôl. Aj naši žiaci z 1. stupňa v rámci florbalového krúžku so svojim vedúcim sa zúčastnili tohto turnajaa tak si mali možnosť zahrať a zároveň zasúťažiť s rovesníkmi z iných škôl. Žiaci skončili na 6. mieste a veríme, že aj naďalej budú s radosťou a chuťou reprezentovať našu školu. Blahoželáme im. 

          • Všetkovedko - Výsledky žiakov

          • Niektorí žiaci z 2., 3. a 4. ročníka sa zapojili do súťaže Všetkovedko, kde boli otázky zo všetkých oblastí, s ktorými sa žiaci príslušnej vekovej kategórie doteraz stretli a čo sa doteraz v škole učili. A aj z toho, čo v danom veku môžu odpozorovať zo sveta okolo nich. Najlepšie sa darilo žiakom z 2. ročníka: Dominike Ivaškovej, Jurajovi Kubáňovi a Miroslavovi Truskovi, z 3. ročníka  Júlii Huťkovej, ktorí získali diplom Všetkovedko a malú pozornosť. Ostatní súťažiaci získali titul Všetkovedkov učeň a malú pozornosť. 

            Všetkým súťažiacim blahoželáme a ďakujeme za reprezentáciu školy.